Skip to Content

Vikingaskepp – Vikingarna vilka var dom och var kom de ifrån

november 30, 2016 • admin

För två århundraden är Frankrike och England fyllda med sorg och förödelse som spreds av Vikingarna. Vikingarna raserade kloster, slet sönder försvarslösa byar varhelst dessa anfallare slog, deras väg var kantad av döda, ingen kom undan däribland präster, kvinnor och barn … det verkade som om alla kristna människor skulle förgås.

Vilka var dessa vikingar som plundrade på detta barbariska sätt? Varifrån kom de?

De var skandinaver. Vik i fornnordiska betyder ”fjorden”; Ing betyder ”son till” – en Viking var en son till fjordarna Hans hem var ett kargt land med höga berg och djupa dalar där det vanligaste transportmedel var deras vikingaskepp .
Det var ett landskap som erbjöd väldigt lite till sina ambitiösa män och söner, så det var
naturligt att de vända sig till havet.

Unga hövdingar tilldelades dessa vikingaskepp ”långskepp” så att de kunde bevisa sin lämplighet att leda sitt folk. Det fans inte något bättre sätt att göra sig en förmögenhet än att plundra Englands jordbruksmarker eller hamnarna på kontinenten.

Dessa vikingaskepp var de snabbaste och mest solida av då tidens fartyg, vikingarna var de bästa skeppsbyggare av sin dag, på grund av stormar som svepte över Nordsjön och Norges kuster. Om de upptäcktes ifrån en fristad så var skeppen tvungna att tillbringa långa tider på havet för att överleva, de kunde sällan gå i land.

Två särskilt fina fartyg har grävts från gravhögar vid Gokstad och Oseberg gårdar i Norge från nionde århundradet och bevaras i Oslos Vikingaskeppsmuseet.

Categories: Uncategorized